Košík je prázdny

Nakúpte ešte za a v rámci SR máte dopravu zdarma.
0,00 € / 50,00 €
Celková cena 0,00 €
s DPH

Zdviháky

Zdvihák je zariadenie (mechanický stroj), slúžiaci na zdvíhanie a spúšťanie kusových bremien do výšky od niekoľkých centimetrov až do niekoľkých metrov.

Podľa spôsobu prenosu sily sa rozdeľujú na:

  • Mechanické
  • Pneumatické
  • Hydraulické
  • Kombinované

Mechanický zdvihák

U týchto typov zdvihákov je zdvíhacia sila prenášaná pomocou základných mechanických členov ako sú pohybové skrutky, ozubené prevody, pákové systémy a pod. Pohonom týchto zdvihákov je buď manuálna sila alebo pomocou elektromotorov.

Základné druhy mechanických zdvihákov:

  • Hrebeňový
  • Skrutkový
  • Skrutkový s kombinovaným prevodom
  • Nožnicový

Hrebeňový zdvihák

Tento typ sa vyrába pre nosnosť 2 - 20 ton. Tyč s hrebeňovým ozubením je uložená v plechovej skrinke, hnacia sila sa z kľuky - páky prevedie zloženým ozubeným prevodom na pastorok a z neho na ozubenú tyč. Bremeno v rôznych polohách zabezpečuje rohatka so západkou.

Pneumatický zdvihák

Používa sa pre menšie hmotnosti. Pohonom je stlačený vzduch, alebo výfukové plyny vozidla.

Hydraulický zdvihák

Hydraulický zdvihák je mechanizmus slúžiaci na zdvíhanie ťažkých bremien, napríklad automobilov, ale aj plavebných komôr.

Charakteristika:

Zdvihák sa skladá z nosného piesta, na ktorom spočíva bremeno, z hydrulického valca, z jednočinného piestového čerpadla ovládaného ručnou pákou, z výpustného ventilu a z nádrže s kvapalinou.

Nosný piest sa skladá obyčajne z dvoch častí, zasunutých do seba a utesnených koženými alebo gumovými manžetami. Táto konštrukcia piesta umožňuje dosiahnuť malú stavebnú výšku zdviháka a veľkú výšku zdvihu. Pri pohybe piestu čerpadla nahor sa nasáva špeciálny olej z nádrže nasávacím guľkovým ventilom do činného priestoru čerpadla. Pri spätnom pohybe piesta je nasávací ventil zatvorený a výtlačný guľkový ventil otvorený. Kvapalina sa vytláča z činného priestoru čerpadla pod nosný piest, ktorý sa s bremenom zdvíha. Keď nosný piest dosiahne hornú krajnú polohu, otvorí sa tlakom oleja kužeľový prepúšťací ventil. Kvapalina uniká späť do nádrže vytvorenej medzi valcom nosného piesta a skriňou zdviháka. Tak isto pracuje tento ventil pri preťažení zdviháka. Bremeno sa spustí nadvihnutím výpustného ventilu, t.j. zdvihnutím ručnej páky nad jej normálnu polohu. Celková účinnosť zdviháka býva 𝜂 = 0,7 i väčšia.

Pákové zdviháky

Slúžia na zdvíhanie a manipuláciu s ťažšími bremenami. Zdviháky nájdu využitie predovšetkým v stavebníctve, pri ťažbe, vyslobodzovacích prácach, baníctve a podobných priemysloch. Zdvíhacie zariadenia a pojazdy nie sú konštruované pre zdvíhanie osôb a nemožno ich používať na tento účel.

Ďalší článok: Gurtne

Páčil sa vám článok?

Zdieľať na Facebooku