Košík je prázdny

Nakúpte ešte za a v rámci SR máte dopravu zdarma.
0,00 € / 50,00 €
Celková cena 0,00 €
s DPH

Vyhláška 508/2009 Z.z.

Vyhláška 508/2009 Z.z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP) s technickými zariadeniami tlakovými, zdvíhacími, elektrickými a plynovými a ktorou sa ustanovujú technické zariadenia, ktoré sa považujú za vyhradené technické zariadenia.

Technické zariadenia sa v zmysle § 4 ods. 1 vyhlášky č. 508/2009 Z. z. rozdeľujú podľa miery ohrozenia do skupiny A, skupiny B alebo skupiny C. V skupine A sú technické zariadenia s vysokou mierou ohrozenia, v skupine B sú technické zariadenia s vyššou mierou ohrozenia a v skupine C sú technické zariadenia s nižšou mierou ohrozenia.

Požiadavky na zaistenie BOZP vrátane požiadaviek na zaistenie bezpečnosti VTZ určuje technická dokumentácia, ktorou je konštrukčná technická dokumentácia (zabezpečí dodávateľ VTZ) alebo projektová technická dokumentácia (ďalej „konštrukčná dokumentácia“) a sprievodná technická dokumentácia.

Stav bezpečnosti technického zariadenia v zmysle § 9 ods. 1 vyhlášky č. 508/2009 Z. z. kontroluje:

  • typovou skúškou, úradnou skúškou a opakovanou úradnou skúškou (vykoná oprávnená právnická osoba s vydaným oprávnením na overovanie plnenia požiadaviek bezpečnosti technických zariadení)
  • skúškami u výrobcu technického zariadenia (vykoná výrobcom určená osoba alebo revízny technik s vydaným osvedčením revízneho technika) 
  • odbornou prehliadkou a odbornou skúškou (vykoná revízny technik) 
  • revíziou elektrického ručného náradia počas používania a revíziou elektrického spotrebiča počas používania (prevádzkovateľom určená osoba s odbornou spôsobilosťou)
  • kontrolou elektrického ručného náradia počas používania a kontrolou elektrického spotrebiča počas používania ( prevádzkovateľom určená osoba s odbornou spôsobilosťou)
  • inými prehliadkami a skúškami osoba na opravu (osoba určená prevádzkovateľom podľa bezpečnostno- technických požiadaviek, a ak to nevyplýva z bezpečnostnotechnických požiadaviek, osoba určená prevádzkovateľom podľa sprievodnej technickej dokumentácie) 

V zmysle § 9 ods. 2 vyhlášky č. 508/2009 Z. z. sa kontrola stavu bezpečnosti technického zariadenia vykonáva podľa príloh č. 5 až 10 vyhlášky č. 508/2009 Z. z., bezpečnostnotechnických požiadaviek a sprievodnej technickej dokumentácie:

  • počas výroby alebo montáže a po ich dokončení,
  • po inštalovaní na mieste budúcej prevádzky pred prvým uvedením do prevádzky a po inštalovaní na inom mieste s výnimkou technického zariadenia prenosného, prevozného alebo určeného na prepravu,
  • pred opätovným uvedením do prevádzky (po odstavení dlhhšom ako jeden rok, po demontáži a opätovnej montáži, po rekonštrukcií a oprave, ak jeho používanie bolo zakázané inšpektorom práce)

Typová skúška pri VTZ (vyhradené technické zariadenia) overuje , či zodpovedá konštrukčnej dokumentácii typu, ku ktorej bolo vydané odborné stanovisko k dokumentácii. Ak sa typovou skúškou preukáže zhoda vyhradeného technického zariadenia s konštrukčnou dokumentáciou typu, ku ktorej bolo vydané odborné stanovisko k dokumentácii, oprávnená právnická osoba vydá podľa § 14 ods. 1 písm. b) zákona č. 124/2006 Z. z. osvedčenie o typovej skúške.

Úradná skúška sa vykonáva pred uvedením technického zariadenia do prevádzky na VTZ skupiny A a na VTZ plynovom skupiny B. Úradnou skúškou sa overuje, či VTZ podľa prvej vety, ktoré nebolo uvedené do prevádzky podľa osobitného predpisu, je spôsobilé na bezpečnú prevádzku vrátane jeho bezpečnej obsluhy, a či zodpovedá konštrukčnej dokumentácii, ku ktorej bolo vydané odborné stanovisko k dokumentácii.

Opakovaná úradná skúška je vykonávaná v pravidelných lehotách, overuje, či VTZ skupiny A a VTZ plynové uvedené skupiny B s médiom acetylén spĺňa požiadavky na bezpečnú prevádzku a či je obsluhované bezpečným spôsobom.

Odborná prehliadka a odborná skúška sa kontroluje stav bezpečnosti VTZ po ukončení výroby, montáže, inštalácie na mieste budúcej prevádzky, rekonštrukcie a opravy a počas jeho prevádzky. Odborná prehliadka a odborná skúška sa vykonáva v rozsahu a v lehotách podľa príloh č. 5 až 10 vyhlášky č. 508/2009 Z. z. a podľa bezpečnostnotechnických požiadaviek. V zmysle § 13 ods. 2 vyhlášky č. 508/2009 Z. z.o odbornú prehliadku a odbornú skúšku nahrádza úradná skúška alebo opakovaná úradná skúška, ktorá bola vykonaná v rovnakej lehote.

Revíziou elektrického ručného náradia a revíziou elektrického spotrebiča sa v zmysle § 13a vyhlášky č. 508/2009 Z. z. kontroluje stav bezpečnosti elektrického ručného náradia a stav bezpečnosti elektrického spotrebiča počas používania. Rozsah revízie a lehoty revízie elektrického ručného náradia a elektrického spotrebiča počas používania upravujú slovenské technické normy (STN 33 1600 a STN 33 1610).

Ďalší článok: Revízie zdvíhacích zariadení

Povinnosti prevádzkovateľa technických zariadení zdvíhacích:

  • dodržiavať bezpečnostnotechnické požiadavky
  • viesť sprievodnú technickú dokumentáciu, vrátane dokladov o vykonaných prehliadkach, kontrolách a skúškach
  • viesť evidenciu vyhradeného technického zariadenia s údajmi podľa prílohy č.4 zodpovedajúcu skutočnému stavu 
  • vydať miestny prevádzkový predpis na prevádzku vyhradeného technického zariadenia skupiny A v súlade s bezpečnostnotechnickými požiadavkami
  • zabezpečiť vykonanie kontroly stavu bezpečnosti technického zariadenia podľa § 9 

Páčil sa vám článok?

Zdieľať na Facebooku