Košík je prázdny

Nakúpte ešte za a v rámci SR máte dopravu zdarma.
0,00 € / 50,00 €
Celková cena 0,00 €
s DPH

Sú magnety tvrdé, alebo krehké?

Sú magnety odolné? Ako ktoré. Nedymové magnety sú krehké a po náraze či dôsledkom tlaku sa môžu rozbiť, odštiepiť.

Neodýmové magnety majú veľkú magnetickú silu. Udržia mnohonásobok svojej hmotnosti. Sú vyrobené zo zmesi neodýmu, železa, bóru (NdFeB) alebo iných prímesí, konkrétne Nd2Fe14B. Sú veľmi tvrdé a vyzerajú ako keby boli z lesklého tvárneho kovu, zároveň sú však pomerne krehké.

Stručne a laicky povedané, magnety sú vyrobené z lisovaného a spečeného kovového prachu. Sú síce tvrdé, ale zároveň krehké. Ak vám magnet spadne na zem, môže sa rozpadnúť alebo sa z neho kúsok môže odštiepiť.

Nebezpečenstvo hrozí aj v prípade nárazu magnetov o seba alebo počas rýchleho a silného pricvaknutia na nosný podklad. Nebezpečenstvo, že sa rozpadne, hrozí aj pri pokuse o rozrezanie magnetu a vŕtanie.

Ako zabrániť poškodeniu magnetov? Ak potrebujete použiť silný magnet napríklad na výrobu magnetického držiaka náradia, použite radšej odolnejšie magnetické úchytky. Ide o silné neodýmové magnety, ktoré majú povrchovú úpravu proti korózii. Navyše sú zapuzdrené do pevného oceľového puzdra. Magnet chráni pred mechanickým poškodením či nárazmi a tiež zvyšuje magnetickú silu.

Magnetické úchytky sa predávajú vo viacerých veľkostiach, tvaroch, s rôznou magnetickou silou, s rôznymi možnosťami uchytenia.

Vedeli ste?: Koľko kilogramov magnety udržia?

Páčil sa vám článok?

Zdieľať na Facebooku