Košík je prázdny

Nakúpte ešte za a v rámci SR máte dopravu zdarma.
0,00 € / 50,00 €
Celková cena 0,00 €
s DPH

Poškodenia oceľových lán

Nie je žiadnou novinkou, že sa oceľové laná používaním opotrebovávajú. Viete však k akým poškodeniam dochádza a ako laná kontrolovať?

Kontrola oceľových lán je podstatnou súčasťou efektívneho a bezpečného manipulovania so zdvíhacím zariadením, akým je aj oceľové lano. Pravidelné používanie vyžaduje aj pravidelnú kontrolu. To znamená, že lano, rovnako aj jeho upevňovacie body k žeriavu sa skontrolujú, aby bolo navíjanie cez kladky správne a bezpečne. Vizuálna kontrola zabezpečuje zistenie akýchkoľvek zhoršení, či mechanických poškodení. Ak takéto zhoršenia nastanú a riadiaca obsluha zariadenia si všimne viditeľné poškodenie, je potrebné situáciu nahlásiť a zariadenie vyradiť z prevádzky, pokiaľ nebude skontrolované odborníkom. Ďalším preventívnym krokom k udržaniu dobrého stavu zariadenia je pravidelná kontrola, ktorá sa uskutočňuje odborníkmi najmenej každých 12 mesiacov. Všetky vykonané skúšky a prehliadky sa zapisujú a vedia sa o nich dokumentácia, ktorú je potrebné uchovávať.

Kontrola sa vykonáva pri oceľových drôtoch so zreteľom na jednotlivé časti drôtu, ktoré sú vystavované opotrebovaniu a poškodeniu. Medzi bežné známky opotrebovania patria zlomené drôty, deformácia, korózia.

Opotrebenie je bežnou súčasťou prevádzky lana. Správna konštrukcia lana zaisťuje, že zostane vedľajším aspektom poškodenia. Správne mazanie lana môže pomôcť znížiť vonkajšie a vnútorné opotrebenie.

Zlomené, pretrhnuté drôty sa zaraďujú k lanám, ktorých životnosť už dosiahla svoje maximum. Takéto lano je výsledkom únavy a opotrebovania. Tomuto problému sa dá predísť správnym mazaním o jednotlivé prerušené drôty je potrebné odstrániť podľa priloženého obrázka.

Prečítajte si aj náš ďalší článok: Čo to je AYE-D.NET?

Deformácia sa zaraďuje k vážnym poškodeniam, ktoré treba riešiť rovnako, ako tie predošlé. Každé z poškodení sa totiž môžu podpísať pod rizikové a nebezpečné používanie. Deformácia môže výrazne ovplyvniť pevnosť oceľového lana. Korózia vonkajšieho aj vnútorného drôtu je náznakom nedostatočného mazania. Znaky korózie sú vo viacerých prípadoch viditeľné už voľným okom. Pri pravidelných kontrolách sa na nemôže prísť iba vnútorným preskúmaním oceľového lana. Oceľové lana sa pri týchto typoch poškodení kompetentnou osobou vyhodnotia a určí sa ich následná oprava alebo celková výmena. Pravidelné vizuálne kontroly a skúšky vedia o zariadení dosť povedať a včas zhodnotiť jeho stav a tým aj zamedziť nebezpečenstvám spojeným s ich prevádzkovaním.

V ďalšom článku sa dozviete viac o: Mazanie oceľových lán

Páčil sa vám článok?

Zdieľať na Facebooku