Košík je prázdny

Nakúpte ešte za a v rámci SR máte dopravu zdarma.
0,00 € / 50,00 €
Celková cena 0,00 €
s DPH

Navijaky

Navijaky sú mechanické zariadenia, ktoré sa používajú v mnohých priemyselných odvetviach, kde slúžia na manipuláciu s ťažkými bremenami a zariadeniami. Dokážu zdvíhať, držať, ťahať aj premiestňovať bremená. Ich hlavnou funkciou je navíjanie a odvíjanie káblov, lán, reťazí, čo uľahčuje presúvanie a uskladňovanie týchto prvkov.

Navijaky - použitie

V priemyselných aplikáciách sa navijaky využívajú napríklad pri zdvíhaní a spúšťaní bremien, pri montáži a údržbe ťažkých strojov alebo pri manipulácii s materiálmi vo výrobnej linke. Moderné navijaky môžu byť vybavené rôznymi automatizovanými funkciami, ako sú senzory a riadiace systémy, ktoré zabezpečujú presnosť a efektívnosť ich prevádzky. Ich správne používanie a údržba sú zásadné pre bezpečnosť a produktivitu v priemyselných prostrediach, skladoch a v dielňach – od jednoduchých ručných navijakov na ľahký tovar až po elektrické modely s nízkou potrebou údržby na ťažké bremená.

Navijaky - rozdelenie

Typov navijakov poznáme hneď niekoľko: ručné, elektrické, pneumatické, hydraulické navijaky.

  • Ručné navijaky fungujú na princípe manuálneho otáčania kľuky. Sú vhodné pre menšie aplikácie, v ktorých nie je potrebné vynaložiť veľkú silu. 
  • Elektrické navijaky fungujú na princípe využitia motoru, ktorý je poháňaný elektrickou energiou, čo umožňuje, že majú väčšiu ťažnú silu a vďaka tomu sú vhodné na použitie s ťažkými bremenami.
  • Pneumatické navijaky fungujú na princípe stlačeného vzduchu, ktorý poháňa motor navijaka. Sú vhodné na použitie vo vlhkom, prašnom alebo výbušnom prostredí, kde je rizikové použiť elektrinu. 
  • Hydraulické navijaky fungujú na princípe hydraulického tlaku, ktorý umožňuje manipuláciu aj s veľmi ťažkými bremenami. 

S u nás kúpenými navijakmi zdvíhate obrobky a pracovné materiály s hmotnosťou až do 5000 kilogramov. Okrem ručne ovládaných modelov, ktoré si vyžadujú silu svalov, existujú aj elektricky ovládané lanové navijaky s výkonnými motormi, ktoré nájdete u nás na webe: navijaky.

Ako fungujú navijaky?

Navijaky zdvíhajú bremená rôznych tvarov pomocou lana. Lano sa navíja okolo otáčajúceho sa bubna. Tým sa zdvíha alebo spúšťa lano a s ním spojené bremeno. Proces prebieha mechanicky pomocou ručnej kľuky alebo elektricky pomocou motorového pohonu.

Na čo sú vhodné navijaky?

Ako ľahko ovládateľné zdvíhacie zariadenia sú navijaky vhodné na zdvíhanie a premiestňovanie ľahkých až ťažkých bremien. Ich ťažná sila je spravidla nižšia ako ťažná sila reťazového kladkostroja. Lanové navijaky však zaberajú málo miesta a sú ľahké. V závislosti od modelu sú preto vhodné aj na mobilné použitie.

Ďalší článok: Pojazdy

Páčil sa vám článok?

Zdieľať na Facebooku