Košík je prázdny

Nakúpte ešte za a v rámci SR máte dopravu zdarma.
0,00 € / 50,00 €
Celková cena 0,00 €
s DPH

Mazanie oceľových lán

Mazanie oceľových lán je dôležitý proces na zabezpečenie ich dlhej životnosti a spoľahlivej prevádzky. Správne mazanie môže výrazne znížiť opotrebenie a koróziu, čím sa predlžuje životnosť lana. Tu sú hlavné typy mazania oceľových lán:

1. Penetrujúce oleje: Tieto oleje prenikajú hlboko do vnútra lana, čím zabezpečujú mazanie nielen vonkajších povrchov, ale aj vnútorných drôtov. Penetrujúce oleje sú vhodné pre laná, ktoré sú vystavené veľkému namáhaniu a ohybom.

2. Tuhé mazivá: Ide o mazivá s vyššou viskozitou, ako sú tuky a pasty. Sú vhodné na mazanie lán, ktoré sú vystavené menej častým pohybom alebo kde je dôležité, aby mazivo zostalo na mieste a nebolo ľahko vyplavené.

3. Vosky: Vosky poskytujú dobrú ochranu proti korózii a sú vhodné pre laná, ktoré nie sú často používané alebo sú vystavené nepriaznivým poveternostným podmienkam.

4. Spreje: Mazivá v spreji sú pohodlné na aplikáciu a často obsahujú kombináciu penetrujúcich a tuhých mazív. Sú vhodné pre pravidelnú údržbu lán.

5. Suché mazivá: Ide o mazivá, ktoré po aplikácii nezanechávajú mastný film, ako sú napríklad grafitové mazivá. Sú vhodné pre aplikácie, kde je dôležité, aby mazivo neprilákalo prach a nečistoty.

Pri výbere správneho maziva je dôležité zvážiť nasledujúce faktory:

  • Prostredie, v ktorom je lano používané: Vlhkosť, teplota, prítomnosť korozívnych látok.
  • Frekvencia používania lana: Či je lano často používané alebo skôr statické.
  • Typ zaťaženia: Dynamické zaťaženie, ohyby, napätie.

Správne mazanie by malo byť súčasťou pravidelnej údržby oceľových lán, ktorá zahŕňa aj pravidelné kontroly a výmenu opotrebovaných alebo poškodených lán.

Viac o lanách: Skratky pri značení oceľových lán

Páčil sa vám článok?

Zdieľať na Facebooku