Košík je prázdny

Nakúpte ešte za a v rámci SR máte dopravu zdarma.
0,00 € / 50,00 €
Celková cena 0,00 €
s DPH

Kladkostroje

Kladkostroj je zariadenie používané na zdvíhanie alebo spúšťanie bremena pomocou bubna alebo zdvíhacieho kolesa, okolo ktorého sa ovíja lano alebo reťaz. Môže byť ovládaný ručne, elektricky alebo pneumaticky a ako zdvíhacie médium môže používať reťaz alebo drôtené lano. Najznámejšou formou je výťah , ktorého kabína sa zdvíha a spúšťa zdvíhacím mechanizmom. Väčšina kladkostrojov sa pripája k nákladu pomocou zdvíhacieho háku.

Existuje niekoľko typov kladkostrojov:

  • 1. Jednoduchý kladkostroj (pevná kladka): Kladka je pevne pripevnená a mení smer aplikovanej sily, ale neznižuje potrebnú silu na zdvih.
  • 2. Pohyblivý kladkostroj (voľná kladka): Kladka sa pohybuje s bremenom a znižuje silu potrebnú na zdvih o polovicu.
  • 3. Zložený kladkostroj (kombinácia pevnej a voľnej kladky): Kombinuje pevné a voľné kladky na výrazné zníženie sily potrebnej na zdvíhanie.

Používanie kladkostrojov je bežné v stavebníctve, priemysle a logistike, kde je potrebné efektívne a bezpečne manipulovať s ťažkými predmetmi.

Ďalší článok: Reťaze

Lanové aj reťazové kladkostroje sa bežne používajú od 19. storočia, avšak masová výroba elektrických kladkostrojov sa začala až začiatkom 20. storočia. Kladkostroj môže byť sériová výrobná jednotka alebo zákazková jednotka.Sériovo vyrábané kladkostroje boli kedysi považované za konštruované pre ľahké až stredne ťažké zdvíhacie zariadenia, ale od 60. rokov sa to zmenilo.

Kladkostroje vyžadujú správnu inštaláciu, prevádzku, kontrolu a údržbu. Pri výbere závesného kladkostroja musia operátori zvážiť priemerný prevádzkový čas za deň, spektrum zaťaženia, štarty za hodinu, prevádzkovú dobu a životnosť zariadenia. Tieto parametre určujú klasifikáciu prevádzky kladkostroja, ktorá pomáha inštalatérom a používateľom kladkostroja lepšie pochopiť životnosť kladkostroja a jeho použitie v prevádzke.

Páčil sa vám článok?

Zdieľať na Facebooku